Kućica za šišmiše – upute za izradu u vlastitoj radinosti

Šišmiši, kao i brojne druge divlje vrste, sve češće se susreću s problemom zagađenja ili gubitka povoljnih staništa. Ljudske aktivnosti glavni su uzrok toga. No mi kao pojedinci šišmišima možemo svojim djelovanjem i pomoći. Jedan od načina upravo je izrada kućica za šišmiše. Kućice, ako su dobro napravljene i postavljene, pružaju šišmišima povoljno mjesto za zaklon, a nama prisutnost šišmiša u blizini znači manje kukaca poput komaraca, kojima se šišmiši hrane.

Kućice za šišmiše već se na prvi pogled razlikuju od onih za ptice, prije svega zato što su uske, ulaz se nalazi s donje strane, a sletna površina je ispod ulaza. Takav dizajn oponaša neka od najčešćih skloništa koja šišmiši odabiru u prirodi. Uzak prostor odgovara im jer većina vrsta u skloništu preferira visjeti u gustim grupama, a sam izgled imitira skloništa poput pukotina u stablima, stijenama ili objektima (napuštene zgrade, potkrovlja, crkve i sl.) gdje često borave u blizini ljudi.

Kućica se sastavlja od drvenih dasaka. Pri sastavljanju je važno sve spojeve dobro zabrtviti i učvrstiti kako bi unutrašnjost ostala zaštićena od nepovoljnih vanjskih utjecaja poput kiše i vjetra. Na prednjoj strani obično se ostavlja jedan prorez koji će pomoći u prozračivanju. Materijal za izradu trebao bi biti što prirodniji, bez premaza boja i lakova. Isto tako, ni gotovu kućicu nemojte lakirati, nego za zaštitu upotrijebite neko prirodno ulje.

Ne postoje stroga pravila gdje kućicu treba postaviti, ali ipak postoje neke smjernice kako odabrati najbolje mjesto gdje će biti veći izgledi da je šišmiši pronađu, odaberu kao sklonište i u njoj budu zaštićeni.

  • Važno je da kućica nije preblizu tla nego da je na 3 – 5 m visine. Ovo ima dvojaku svrhu – šišmišima ostavlja dovoljno visine iznad tla da polete kad izlaze iz kućice, a u isto vrijeme je i zaštita od mogućih predatora, npr. kućnih mačaka.
  • Kućicu treba smjestiti tako da do nje dolazi svjetlost, ali da ipak nije cijeli dan izložena izravnom suncu. Lokacija ispod krovne strehe može biti dobra jer će streha pružiti sjenu kad je sunce najviše, ujedno i najjače.
  • Treba izbjegavati mjesta gdje je umjetna rasvjeta preblizu, bilo da se radi o javnoj rasvjeti ili prozorima kuće.
  • Ispod kućica će se skupljati izmet šišmiša (guano) pa ako kućicu smještamo na kući ili odmah uz nju treba razmisliti i o postavljanju nekakve podloge ispod kućice koju možemo lako očistiti ili promijeniti. Naravno, ako je ta podloga neka daska, treba voditi računa o tome da je predatori ne mogu koristiti kao prilaz kućici.
  • Šišmiši skloništa najčešće biraju na mjestima gdje je voda relativno blizu pa ako imate potok, lokvu, ribnjak ili jezero u blizini veće su šanse da šišmiši prihvate kućicu kao sklonište.
  • U letu šišmiši koriste linearne strukture poput šumskih puteva, ruba šume i sl. pa će kućica smještena uz neki takav koridor imati veće šanse da je šišmiši prihvate kao sklonište.
  • Kućice se mogu postaviti u bilo koje doba godine, ali najbolje izglede da bude naseljena već u prvoj godini imat ćete ako je postavite pred kraj zime, prije nego što šišmiši izađu iz hibernacije.

Nema metode kojom možemo osigurati da će šišmiši kućicu zaista i naseliti, ali pridržavanje gore navedenih smjernica svakako će povećati izglede za to.

Kućica opisana u uputama koje slijede samo je jedan primjer njenog dizajna. Uz važan uvjet da prostor koji šišmiši nastanjuju ostane uzak, vaša kućica može biti i drugačijih dimenzija ili može imati dva, tri odjeljka. Vodite računa o tome da u gornjem dijelu prostora bude mračno, što osiguravate time što je kućica visoka. Kućica se može sastaviti i od recikliranog drva, starih parketa ili otpadnih dasaka koje su vam preostale od nekog drugog projekta.

Izrada kućice za šišmiše

Pogledajte video primjer izrade kućice za šišmiše ili proučite upute za izradu kućice korak po korak koje ga slijede. Iste upute u PDF formatu možete isprintati na jednom A4 listu papira kao podsjetnik ako se odlučite i sami izraditi kućicu za šišmiše.

Korak 1

Izmjerite i ispilite drvenu dasku (debljine cca. 1,5 – 2 cm).

  • 60 × 30 cm (stražnja ploha) (a)
  • 30 × 30 cm (gornji dio prednje plohe) (b)
  • 10 × 30 cm, 2 komada (donji dio prednje plohe i krov) (c)
ilustracija koraka 1 (piljenje daske)

Izmjerite i ispilite dvije letvice (cca. 2 – 2,5 cm debljine, svaka dužine 41 cm) za bočne stijenke kućice.

ilustracija koraka 1 (piljenje letvice)

Drvo od kojeg radimo kućicu mora biti hrapavo i neobrađeno. Šišmiši se ne mogu uhvatiti za glatku površinu, a sredstvima za zaštitu drva mogli bi se otrovati.

Pripremite i mrežicu za armiranje fasade otprilike 49 × 25 cm. Ako je nemate, po površini daske koju bi pokrivala mrežica (vidi korak 3) možete urezati plitke vodoravne utore na svakih 1 cm.

Korak 2

Pričvrstite letvice na stražnju dasku ljepilom za drvo. Unutrašnjost kućice imat će cca. 2 – 2,5 cm međuprostora (ovisno o debljini letvica) za boravak šišmiša. To im je optimalno da se udobno i sigurno smjeste.

ilustracija koraka 2

Korak 3

Između letvica postavite mrežicu. Na stražnju dasku možete je pričvrstiti klamericom ili čavlićima. Kao manje trajno rješenje poslužit će i nekoliko kapljica ljepila za drvo.

ilustracija koraka 3

Korak 4

Pričvrstite obje prednje daske na letvice. Ostavite među njima razmak od 1 cm za prozračivanje.

ilustracija koraka 4

Korak 5

Zalijepite krov.

ilustracija koraka 5

Zalijepljene elemente dobro učvrstite dok se ljepilo ne osuši.

Korak 6

Spojene elemente kućice dodatno učvrstite vijcima. Olakšajte si ušarafljivanje tako da prethodno bušilicom napravite rupe za vijke.

ilustracija koraka 6

Sretno!