Brandtov šišmiš Myotis brandtii

Brandtov šišmiš (Myotis brandtii) je mali šišmiš dugih ušiju. Krzno mu je dugo, svijetlosmeđe sa sjajnim zlatnim vrhovima. Trbušna strana je malo svjetlija i sivkasta. Ovaj opis više odgovara starijim jedinkama, oko sedme godine života; mladi su gotovo sasvim crni, a s godinama krzno postupno postaje sve bljeđe.

Najrasprostranjeniji je u središnjoj i istočnoj Europi, a u Hrvatskoj se pojavljuje u kontinentalnom dijelu zemlje. Najvažniji elementi staništa ove vrste su šume i vode. Osim u šumama, pojavljuje se i u močvarnim i drugim vlažnim područjima.

Ljeti skloništa ima u šupljinama u drveću ili ispod kore. Pojavljuje se i u pukotinama na drvenim kućama, u krovištima i među gredama. Zimi se sklanja u špilje i rudnike.

Porodiljne kolonije obično imaju do 60 ženki. Mladi se kote krajem lipnja, a počinju letjeti s tri tjedna te samostalno loviti nakon četvrtog tjedna. Ženke spolno dozrijevaju u drugoj godini života. Sezona parenja počinje početkom kolovoza, a vjerojatno se pare i u zimskim skloništima.

Spretno leti u šumi pa može letjeti blizu tla, ali i iznad krošnji. Lovi i iznad vode, leteći visoko nad površinom. Plijen su mu uglavnom noćni leptiri, pauci i dvokrilci.

Sezonske migracije nisu izražene – udaljenost između ljetnih i zimskih skloništa redovito je manja od 40 km.