Dvobojni šišmiš Vespertilio murinus

Dvobojni šišmiš (Vespertilio murinus) je srednje velik, ali dosta robustan šišmiš s dugim krznom koje je na leđima smeđe-crno s izrazito svijetlim, srebrnkastim vrhovima. Trbušna strana je bjelkasta ili žuto-smeđa i oštro odvojena od tamnije leđne strane. Uši su kratke i dopiru do ispod ruba usta. Ima kratka krila koja su zašiljena na vrhovima. Zanimljivo je da ženke imaju četiri bradavice što je rijetka karakteristika među šišmišima, a kod nas se pojavljuje još samo kod kasnog noćnjaka, ali u rijetkim slučajevima. Može živjeti do 12 godina.

Rasprostranjen je u središnjoj i istočnoj Europi, a na Balkanu se pojavljuje rjeđe. Kod nas se može naći u kontinentalnim krajevima. Može naseljavati razna staništa, uglavnom uz vodu ili uz ljudska naselja i polja.

Skloništa su mu najčešće u zgradama poput crkvenih tornjeva i drugih visokih građevina, ali može se naći i u pukotinama u stijeni te u šupljinama u drveću. Porodiljne kolonije se formiraju u svibnju i najčešće broje 20-60 ženki, ali moguće su i mnogo brojnije. U isto vrijeme mužjaci se okupljaju u velikim grupama, ponekad do 300 jedinki. Parenje počinje u kasnu jesen, a mladi se kote krajem svibnja iduće godine. Najčešće jedna ženka okoti dva mlada.

Lovi u brzom letu, kružeći iznad vodenih površina ili otvorenih polja i livada. Ponekad leti i oko uličnih svjetiljki, naročito u jesen. Mali dvokrilci su najčešći plijen, a ponekad lovi i tulare (skupina malih do srednje velikih vodenih kukaca) te noćne leptire.

Mužjaci mogu loviti do 20 km od svog skloništa, dok ženke rijetko odlaze dalje od 6 km od skloništa. U jesen migrira, uglavnom u pravcu jugozapada. Neke jedinke i populacije sele jako daleko pa su poznate migracije iz Rusije u Francusku (1787 km) i iz Estonije u Austriju (1440 km).