Mlada žena drži bat detector (uređaj za bilježenje ultrazvučnog glasanja šišmiša) podignut u ruci pred posjetiteljima okupljenim oko nje, te im demonstrira rad uređaja.
Članovi udruge Tragus na dosadašnjim obilježavanjima Noći šišmiša bili su uključeni u edukativni dio programa držeći kratka predavanja o šišmišima i demonstrirajući rad dijela standardne opreme korištene u istraživačkom radu na terenu. Ovdje se grupa posjetitelja upoznaje s takozvanim bat detektorom, uređajem za bilježenje ultrazvučnog glasanja šišmiša.

Noć šišmiša 2016.

Međunarodna noć šišmiša ove se godine obilježava na nekoliko mjesta u Hrvatskoj. Udruga Tragus već tradicionalno sudjeluje u programima na dvije lokacije. Prva je u Zagrebu, točnije kod planinarskog doma Glavica i u nedalekoj špilji Veternica na jugozapadnim obroncima Medvednice, u organizaciji Parka prirode Medvednica, u subotu i nedjelju, 27. i 28. kolovoza 2016. Drugo je događanje tjedan dana nakon zagrebačkog, u subotu, 3. rujna 2016., na brijunskom otočju, gdje program, već sedmu godinu za redom, organizira Nacionalni park Brijuni.

Pronađite naše stručnjake ili kod špilje Veternica ili na Brijunima jer od njih možete dobiti osnovne informacije o šišmišima, o njihovoj ulozi i važnosti u ekosustavu te se upoznati s dijelom opreme (od velikih jedva vidljivih mreža do malih mjernih i drugih instrumenata) i metodama kojima se koristimo u terenskom istraživanju šišmiša.

Nadamo se da se vidimo na barem jednom od ovogodišnjih događanja.