Šišmiš u prostoriji – što učiniti?

Srodni tekst: Što učiniti kad na otvorenom nađete mlade šišmiše?

Šišmiši imaju važnu ulogu suzbijanja štetnih kukaca oko naših domova, a povremeni „podstanari“ u našim sobama najčešće su samo zbunjeni klinci u potrazi za usputnim skloništem.

Šišmiši ponekad ulete u kuću, no to nije razlog za paniku. Najčešće se to događa tijekom ljeta, no može se dogoditi i zimi, ako prirodu zahvati val velike hladnoće ili nagle temperaturne promijene.

Šišmiš koji se nađe u kući najčešće će nakon nekog vremena sam shvatiti da je na pogrešnom mjestu i, ako mu date priliku, sam će pronaći izlaz. Ako se to ipak ne dogodi, šišmiš će trebati pomoć da izađe.

Ako šišmiši učestalo ulaze u vašu kuću, pregledajte je (uključujući potkrovlje) kako biste ustanovili gdje ulaze u unutarnji prostor. Često su to manje pukotine oko okvira prozora ili stropnih dasaka koje graniče s potkrovljem.

Zašto šišmiši ulijeću u kuću tijekom ljetnog razdoblja?

Mladim, pomalo nespretnim jedinkama koje traže sklonište tijekom ljetnih večeri vaša se kuća može učiniti kao dobar zaklon. Možete ih primijetiti kako lete po prostoriji i zatim pokušavaju naći mjesto za odmor na zavjesi, namještaju ili nekom drugom povišenom mjestu.

Zašto šišmiši ulijeću u kuću tijekom zimskog razdoblja?

Tijekom razdoblja neuobičajeno jake hladnoće (poput ledenih valova koji povremeno znaju zahvatiti Europu) može se dogoditi da neki šišmiši odluče pronaći toplije zimsko sklonište od onog u kojem se nalaze i tada se zavlače u kuće i druge grijane prostore. Osim toga, sve su češća neuobičajena zatopljenja tijekom zime, zbog kojih se šišmiši bude iz hibernacije, te zatim ponovni nagli pad temperature pa šišmiši kreću u potragu za toplijim skloništem.

Kako postupiti sa šišmišem u kući?

Uleti li šišmiš i u vašu kuću, prije svega se umirite, ne stvarajte buku i ne pokušavajte ga uloviti ili udariti dok je u letu. To šišmiša može nagnati na paničan let, a vjerojatno je samo pokušavao pronaći mirno i zaklonjeno mjesto za odmor.

Osigurajte da osobe i kućni ljubimci ne dođu u kontakt sa šišmišem te ih maknite iz prostorije u kojoj se šišmiš nalazi. Kako biste šišmišu ograničili kretanje, zatvorite sva vrata i prolaze koji vode u druge prostorije.

Otvorite sve prozore i vrata koja vode u vanjski prostor te pričekajte desetak, petnaestak minuta, jer vrlo često šišmiš shvati da nije na pravom mjestu i sam izleti van. Za to vrijeme budite mirni, stanite uza zid ili vrata te ostavite svjetlo kako biste mogli promatrati šišmiša i uvjeriti se da je izletio iz prostorije. Ne brinite ako šišmiš leti blizu vas. Vrlo dobro vas vidi i neće vam se zaplesti u kosu, niti vas napasti!

Ako šišmiš nakon nekog vremena ipak ne izleti, pričekajte da se smiri i tada mu pomognite da izađe. Prije svega stavite kožne ili radne rukavice kako biste zaštitili ruke.

Šišmiši ne napadaju ljude, ali su divlje životinje i ako se osjete ugroženima, mogu se pokušati braniti ugrizom.

Poklopite šišmiša plastičnom čašom, kutijicom ili nekom drugom posudom. Vjerojatno će biti iscrpljen i dezorijentiran pa neće poletjeti kada mu se približite.

Pažljivo umetnite komad kartona ili časopis između podloge i posude kako biste zatvorili šišmiša, ali budite oprezni da ga ne ozlijedite. Držite karton čvrsto uz posudu i iznesite sve do mjesta gdje ćete šišmiša pustiti.

Ako se šišmiš nalazi na mjestu gdje ga nije moguće poklopiti posudom, dovoljno ga je nježno prekriti krpom, majicom ili sličnom tkaninom kroz koju šišmiš neće moći progristi i za koju mu se neće zakvačiti kandžice. Zatim ga njome obuhvatite i tako iznesite iz prostorije. I u ovom slučaju prethodno navucite zaštitne rukavice.

Šišmiša bi trebali iznijeti u vanjski prostor i tamo ga pustiti. Ljeti bi mjesto puštanja trebalo biti zaklonjeno od izravnog Sunca. Ako ste šišmiša pronašli za vrijeme velikih zimskih hladnoća, puštanje na otvoreno može ga ugroziti. Zato je najbolje šišmiša smjestiti u drugi odgovarajući prostor u kojem ne borave ljudi (poput tavana, štale, sjenika, drvarnice), a gdje je temperatura iznad 0 °C, ako takav prostor imate.

Iznesenu posudu ili krpu sa šišmišem postavite na povišeno mjesto (primjerice stablo, ogradu i sl.) i otklopite je. Puštanjem šišmiša s povišenog mjesta osiguravate ga od grabežljivaca. Za razliku od ptica, većina vrsta šišmiša mora krenuti s povišenog mjesta i „uhvatiti zrak“ pod svoja krila kako bi mogli poletjeti.

Ako ste, dok traje velika hladnoća, ipak odlučili šišmišu ponuditi zatvoreni prostor kao privremeno sklonište, takav prostor mora imati otvor kroz koji će šišmiš sam moći izaći kad temperature narastu.

Prije puštanja možete šišmišu pomoći da povrati dio izgubljene energije ostavljajući mu usitnjene komadiće svježe mačje hrane, a i plitka posudica s vodom će dobro doći.