Što učiniti kad na otvorenom nađete mlade šišmiše?

Srodni tekst: Šišmiš u prostoriji – što učiniti?

Početkom ljeta šišmiši na svijet donose mlade. Oni su isprva slijepi, bez dlake i ne mogu letjeti te su posve ovisni o majci za preživljavanje.

Ponekad se dogodi da mladunče samo odluta ili slučajno ispadne iz skloništa pa se nađe nezaštićeno i samo u nepovoljnim uvjetima. Ako naiđete na takvo mladunče, evo savjeta što učiniti da mu pomognete:

Prije svega ga sklonite sa sunca ili vruće podloge jer su pregrijavanje i dehidracija najveće prijetnje s kojima se takva mladunčad susreće. Pokušajte mu namočenim komadićem vate dati vode.

Držite ga podalje od mačaka i pasa te ga smjestite negdje u hlad (npr. možete ga staviti u neku kutiju s rupama za zrak) do zalaska sunca te ga u prvih sat vremena nakon zalaska vratite na mjesto gdje ste ga i zatekli.

To je najbolji način da mu pomognete jer će njegova majka sigurno biti u potrazi za njim i dozivati ga. Majke šišmiši svoje mladunče mogu prepoznati po mirisu i zvuku, a kada mladunče ostavite na mjestu pronalaska i ono će dozivati svoju majku te će ga ona u preletu čuti i doći će po njega. Nemojte se začuditi ako vi ništa ne čujete, glasanje šišmiša je najvećim dijelom nečujno ljudskom uhu.

Možete s udaljenosti promatrati što se događa ali ostavite im dovoljno vremena da pronađu jedno drugo.

Šišmiši su divlje životinje i mogu biti prijenosnici bolesti. Zato uvijek zaštitite ruke, npr. laganom tkaninom, kad dirate šišmiše.

U slučaju da majka ne pronađe svoje mlado dulje vrijeme, za pomoć u zbrinjavanju možete se obratiti udruzi AWAP koja je ovlaštena za prihvat divljih životinja.

Video koji prikazuje kako majka dolazi po mladunče nakon što je navečer ostavljeno na mjestu gdje je nađeno snimio je Ivica Brusić iz Rijeke. Zahvaljujemo mu na dozvoli za korištenje video materijala.