Posjetitelji okupljeni oko stola gdje im predavačica pokazuje drvenu kućicu.
Šišmišima možemo pomoći izradom i postavljanjem kućica za njih. Kako one izgledaju, demonstrirali smo nakon predavanja.

Edukacija o šišmišima u Rijeci

Prošli tjedan Tragus je posjetio Rijeku, točnije Prirodoslovni muzej Rijeka, gdje smo 17. svibnja zainteresiranim građanima održali predavanje o našoj najdražoj skupini sisavaca.

Posjetitelji Muzeja imali su prilike čuti od Tragusovih stručnjakinja gdje šišmiši žive, koliko vrsta se može naći u svijetu, a koliko u Hrvatskoj, zahvaljujući kojim anatomskim prilagodbama mogu visjeti naglavačke i sl., ali i na koji način čovjek ugrožava šišmiše i što možemo učiniti da bismo zaštitili tu jedinstvenu i korisnu skupinu životinja.

Jedan od načina na koji svatko može pomoći šišmišima je izrada i postavljanje kućica pa smo pokazali posjetiteljima kako one izgledaju te kako ih izraditi i gdje postaviti.

U sumrak smo u divnom ambijentu Parka Nikole Hosta uključili svoje ultrazvučne detektore, a mnoštvo šišmiša koje ondje živi i hrani se među krošnjama odjednom je postalo čujno i prisutnim Riječanima. Budući da je bilo još dovoljno svjetla, moglo se i gledati kako šišmiši piju vodu leteći iznad jezerca. Neki od posjetitelja nisu ni bili svjesni koliko se šišmiša može naći u centru velikoga grada, u njihovu susjedstvu, a možda i potkrovlju.

Nakon obilaska parka zaključili smo ovaj zanimljiv događaj. Prirodoslovnom muzeju Rijeka zahvaljujemo na pozivu i veselimo se sljedećem posjetu gradu koji teče.