Sindrom bijelog nosa

Sindrom bijelog nosa je naziv za vrstu gljivične infekcije kod šišmiša, a karakteriziraju ga bijele prevlake oko njuške i na krilima. Bolest uzrokuje gljivica Pseudogymnoascus destructans koja raste na koži šišmiša tijekom hibernacije te uzrokuje oštećenja na letnim opnama i probleme s disanjem. To dovodi do povećane potrošnje energije u razdoblju kad šišmiši izgubljenu energiju ne mogu nadoknaditi hranjenjem. Smatra se da zaražene jedinke na kraju ugibaju od iscrpljenosti i dehidracije.

Bolest je prvi put zabilježena 2006. godine u američkoj saveznoj državi New York, a od tada se proširila diljem Sjeverne Amerike te je dosad potvrđena u 31 američkoj saveznoj državi i u pet kanadskih provincija. Procjenjuje se da je od posljedica sindroma bijelog nosa od 2006. stradalo više od 6 milijuna šišmiša, jedinki 9 različitih vrsta koje hiberniraju u podzemnim objektima.

Šišmiši zaraženi gljivicom P. destructans zabilježeni su i u Europi, ali nigdje na Starom kontinentu nije došlo do ugibanja zaraženih jedinki. Znanstvenici danas smatraju da je ova gljivica autohtona u Europi te tamošnje populacije šišmiša imaju razvijen imunitet, dok je u Sjevernu Ameriku donesena iz Europe ili Azije i zato su populacije u Novom svijetu ranjive na ovu infekciju.

Mogući „lijek“

Napori stručnjaka da nađu način da se širenje bolesti zaustavi nisu bili uspješni, ali u novim istraživanjima pojavile su se naznake mogućeg rješenja. Znanstvenici iz američkog Ministarstva poljoprivrede (Department of Agriculture) i Službe za šume (US Forest Service), zajedno s kolegama sa Sveučilišta u New Hampshireu, došli su do spoznaje da je gljivica P. destructans jako osjetljiva na UV svjetlo te da ne posjeduje ključan gen koji drugim srodnim organizmima omogućuje popravak DNA oštećene ultraljubičastim zračenjem. Pojednostavljeno, to znači da je za uništavanje gljivice potrebno samo nekoliko sekundi osvjetljenja ručnom UV lampom.

Kako se šišmiši gljivicom zaraze tijekom hibernacije, bilo kakav oblik liječenja koji bi zahtijevao hvatanje pojedinačnih jedinki uzrokovao bi preveliko uznemiravanje šišmiša. Zato je mogućnost uništavanja patogena jednostavnim osvjetljavanjem cijele kolonije na nekoliko sekundi jako zanimljiva svima uključenim u borbu protiv ove pošasti.

Istraživanja koja će ispitati učinkovitost ove metode su u tijeku i nadamo se da će rezultirati dobrim vijestima za sve šišmiše u Sjevernoj Americi.

Izvor: Lethal fungus that causes white-nose syndrome may have an Achilles’ heel, study reveals