Šišmiš visi naglavačke na stropu špilje. Tijelo je obgrlio krilima. Prekriven je kapljicama vode.
U umjerenim geografskim širinama hibernacija je sastavni dio godišnjeg ciklusa u životu šišmišima. Zahvaljujući njoj šišmiši uspijevaju preživjeti razdoblje oskudice hrane i nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom zimskog dijela godine. (fotografija © Mirna Mazija, Tragus)

Klimatske promjene remete ustaljeni godišnji ciklus šišmiša

Znanstvenici koji se bave praćenjem šišmiša u Portugalu ove su godine prvi put zabilježili da neki šišmiši uopće nisu ulazili u stanje hibernacije već su „budni“ proveli cijelu zimu. Druge skupine hibernaciju su završile ranije nego inače te su zabilježeni i mladi okoćeni mjesecima ranije nego je uobičajeno. Ovakvi nalazi su zabrinuli stručnjake jer dovode do zaključka da se ponašanje šišmiša mijenja kao odgovor na klimatske promjene.

I dok kod šišmiša u tropskom pojasu normalni godišnji ciklus nikad ne uključuje hibernaciju – za nju nema potrebe jer nema ni razdoblja oskudice hrane i nepovoljnih vremenskih uvjeta – u umjerenim geografskim širinama ulazak u hibernaciju šišmišima omogućava da prežive upravo takvo jedno nepovoljno razdoblje. Bez obzira na globalni porast temperature, šišmiši u umjerenim širinama u rano proljeće ipak ne mogu računati niti na povoljne vremenske uvjete (česte su kiše i nagle promjene temperature) niti na obilje hrane koja im je potrebna za othranu mladih. Zato preran izlazak iz hibernacije i ranije rađanje mladih može dovesti do povećane smrtnosti, naročito novorođenih jedinki.

Dr. Luisa Rodrigues s portugalskog Instituta za zaštitu prirode i šume izjavila je za BBC da su u jednom podzemnom objektu koji se prati već dugi niz godina, ove zime već u veljači zabilježili dvije novookoćene mlade jedinke. Ističe da to još nije alarmantno stanje s obzirom da se radi o samo jednom objektu od njih 20 koje prate, ali je svakako situacija koja traži dodatna istraživanja i nastavak praćenja stanja.

Zimska skloništa nekih rijetkih vrsta šišmiša u Portugalu se prate još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a prikupljeni podaci otkrivaju da je od tada temperatura u nekim skloništima porasla za šest do osam stupnjeva.

Izvor: Extreme weather ‘potentially catastrophic’ for bats