Predavačica stoji pored televizijskog ekrana.
Početak predavanja na radionici za izradu kućice za šišmiše na festivalu Zagreb Design Week 2019.

Mladi kreativci projektirat će kućice za šišmiše

Na festivalu Zagreb Design Week održanom od 7. do 12. svibnja 2019. u Zagrebu među brojnim zanimljivim izložbama i predavanjima našla se i radionica izrade kućica za šišmiše namijenjena mladim dizajnerima i arhitektima. Suradnjom Tragusa s organizatorom festivala i tvrtkom Bosch omogućeno je uključivanje mladih kreativaca u zaštitu prirode na način koji je njima najzanimljiviji – produkt-dizajn u funkciji očuvanja šišmiša.

Mirna Mazija, predsjednica Tragusa, održala je u subotu, 11. svibnja, predavanje zainteresiranim studentima u kojem im je objasnila neke ključne činjenice o šišmišima. Govorila im je i o potrebi da se održi njihova populacija u urbanim područjima, kakav je zagrebački park Maksimir, postavljanjem kućica jer se stara stabla koja šišmiši koriste kao skloništa povremeno moraju rušiti radi sigurnosti posjetitelja. Raspravljalo se o tehničkim elementima kućica koji najbolje odgovaraju šišmišima, kao i o materijalima, načinu i mjestu postavljanja te naravno o – dizajnu.

Predavanju je prisustvovao i predstavnik tvrtke Bosch koja je za ovu namjenu ustupila na korištenje Bosch Professional alate za obradu drva koji će poslužiti za izradu kućica.

Dizajneri su nakon radionice dobili domaću zadaću poraditi na vlastitom dizajnu kućice za šišmiše koji će onda dorađivati uz savjete Tragusovih stručnjaka. Zajedničkim snagama izradit će se prototipi, a gotove kućice postavit će se u zagrebačkim zaštićenim područjima prirode kojima upravlja Javna ustanova park Maksimir.

Ondje će šišmišji žiri procjenjivati ponuđena rješenja te najprihvatljivija, nadamo se, odabrati za svoja nova skloništa, a djelatnici Javne ustanove pratit će koje su se sve vrste i u kojem broju naselile u novim kućicama.