Mlada žena drži predavanje u prostoriji punoj djece.
Članica Tragusa drži predavanje o šišmišima na obilježavanju Noći šišmiša u Krapini 2016. godine.

Obilježili smo Noć šišmiša 2016.

Međunarodna noć šišmiša sve je popularniji događaj koji se obilježava na sve više lokacija. Od ovogodišnjih obilježavanja diljem Hrvatske, udruga Tragus sudjelovala je na onima u Zagrebu, na Brijunima i u Krapini.

U Zagrebu, gdje obilježavanje Noći šišmiša ima već dvadesetogodišnju tradiciju, bili smo prisutni kod planinarskog doma Glavica, kod organizatora Javne ustanove Park prirode Medvednica, u nedjelju, 29. kolovoza 2016., gdje smo kroz igru pokušavali o šišmišima informirati prije svega najmlađe posjetitelje. Istog dana, predvečer i navečer, nastavili smo s istim aktivnostima na štandu u zagrebačkom zoološkom vrtu.

Sljedeći vikend, u subotu, 3. rujna 2016., sudjelovali smo na obilježavanju na brijunskom otočju, sedmom zaredom, koje je organizirao Nacionalni park Brijuni. Brojnim edukativnim programima i kreativnim radionicama članovi Tragusa pridonijeli su održavanjem stručnog predavanja o šišmišima te demonstracijom terenskog istraživačkog rada i korištenja dijela opreme. To smo učinili kroz potragu za šišmišima osluškivanjem njihova glasanja i eholociranja s pomoću bat-detektora te razapinjanjem mreže za hvatanje šišmiša na autentičnoj lokaciji.

U Krapini smo bili dio obilježavanja Noći šišmiša u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u petak, 9. rujna 2016. Slično brijunskom događaju, i u Krapini smo održali predavanje o šišmišima te prikazali upotrebu bat-detektora i mrežarenje na obližnjem ribnjaku.