Djeca gledaju kako istraživačica vadi šišmiša uhvaćenog u mrežu za lov šišmiša.
Djeca sa zanimanjem gledaju postupak vađenja šišmiša ulovljenog u mrežu koja se koristi u istraživanju šišmiša.

Noć šišmiša 2017.

I ove godine Tragus će se pridružiti obilježavanju Međunarodne noći šišmiša diljem Hrvatske, zajedno s javnim ustanovama koje upravljaju zaštićenim prirodnim vrijednostima.

U petak, 25. kolovoza, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica organizira u Baraćevim špiljama Late Night Cave Tour, događanje na kojem će im se po prvi puta priključiti i Tragus, čiji će stručnjaci održati predavanje i edukativne igre te tako posjetiteljima u Novim Kršljima kod Rakovice približiti svijet šišmiša.

Sljedeća dva dana rezervirana su za JU Park prirode Medvednica gdje se, kod Planinarskog doma Glavica, već tradicionalno održava „šišmiš sajam“, koji uključuje edukativne radionice, igre za djecu te posjete špilji Veternici, važnom staništu šišmiša.

Tjedan dana kasnije, 2. rujna, akcija se seli na Brijune. JU Nacionalni park Brijuni također ima dugu tradiciju obilježavanja Međunarodne noći šišmiša – njihove su „Šišmišarije“ već osme u nizu! Kao i do sada možete očekivati radionice za djecu i igre, a uz predavanje Tragusovih stručnjaka, demonstraciju istraživanja šišmiša i vođenje grupa posjetitelja s ultrazvučnim detektorom i priliku da uživo vidite i čujete male noćne letače.

Međunarodna noć šišmiša obilježit će se i u Krapini, gdje JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, uz stručnu podršku Tragusa, 8. rujna u prostorijama novog Muzeja krapinskih neandertalaca organizira zanimljiva predavanja i radionice. Kad padne mrak, ljubiteljima šišmiša demonstrirat ćemo metode istraživanja na obližnjoj lokvi, koja je tamošnjim šišmišima omiljeno mjesto za lov na kukce i utaživanje žeđi.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovim događanjima i naučite nešto novo o šišmišima i njihovoj važnoj ulozi u prirodi!