Djeca i odrasli za stolom punim raznobojnog papira za slaganje origamija, uputa za slaganje i već složenih šišmiša, te drvenih bojica i drugog pribora.
Obilježavanje Noći šišmiša osmišljeno je kao edukativno-zabavna aktivnost. Kreativne radionice dobra su prilika da okupljenu djecu i naučimo nešto o šišmišima.

Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša 2017.

Kao i drugdje u svijetu, i u Hrvatskoj se krajem kolovoza i početkom rujna održavaju razne manifestacije u svrhu obilježavanja Međunarodne noći šišmiša. Tako je i ove godine Noć šišmiša obilježena u brojnim zaštićenim područjima diljem zemlje. Na nekim od tih manifestacija udruga Tragus već godinama sudjeluje držeći predavanja i prikazujući mali dio praktičnog rada u istraživanju šišmiša.

Ove je godine naša udruga prvi put sudjelovala na obilježavanju Noći šišmiša u Baraćevim špiljama kod Rakovice. U petak, 25. kolovoza, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica organizirala je Late Night Cave Tour, manifestaciju posvećenu šišmišima, obogaćenu i drugim zanimljivim sadržajima poput izložbe arheoloških nalaza iz Baraćevih špilja i nastupa akrobacijske skupine Traumatic Arts. Uz stručnu podršku članova Tragusa, brojni posjetitelji mogli su čuti najvažnije informacije o šišmišima, okušati se u sastavljanju kućice za šišmiše ili jednostavno se zabaviti uz brojne igre na temu šišmiša. Ta posljednja aktivnost najviše se dopala najmlađima koji su rješavajući kvizove i slažući origami i sami ponešto naučili o jedinstvenim letećim sisavcima.

U subotu i nedjelju, 26. i 27. kolovoza, sudjelovali smo, već tradicionalno, u obilježavanju Noći šišmiša u Parku prirode Medvednica. Kod Planinarskog doma Glavica, samo desetak minuta hoda od špilje Veternice, pripremili smo razne igre za djecu, a oni koji bi kroz njih pokazali svoje znanje o šišmišima mogli su za nagradu dobiti i tetovaže s likovima šišmiša. Sve tetovaže se, na radost roditelja, lako ispiru, ali nadamo se da će se stečeno znanje dugo zadržati u mladim glavama naših posjetitelja.

Za prvi vikend u rujnu pripremali smo se obilježiti Noć šišmiša u Nacionalnom parku Brijuni, ali, nažalost, vremenske neprilike primorale su organizatore da otkažu ovu priredbu.

Ipak, loše vrijeme nije utjecalo i na Noć šišmiša u Krapini. U prostorijama Muzeja krapinskih neandertalaca JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije organizirala je 8. rujna radionice za djecu na temu šišmiša, a Tragusova stručnjakinja održala je okupljenoj djeci svih uzrasta i njihovim roditeljima predavanje „Tajni život šišmiša“. Uz demonstraciju opreme za istraživanje šišmiša nadali smo se i uhvatiti nekoliko njih u naše mreže razapete u sklopu istraživanja na obližnjoj lokvi kako bi posjetitelji i vidjeli šišmiša izbliza, ali tu večer mreže su ipak ostale nedirnute. Ako izuzmemo prolet jata divljih pataka kroz njih…

Mi smo se zajedno s posjetiteljima i ove godine dobro zabavili na međunarodnim noćima šišmiša i zato vas već sada pozivamo da nam se i dogodine pridružite na nekoj od manifestacija, uz nadu da će i vrijeme biti na našoj strani. Do tada, svoje znanje o šišmišima izbrusite uz poučne sadržaje na našim stranicama.