Dijete crta šišmiša.
Tragus već niz godina krajem kolovoza i početkom rujna sudjeluje u obilježavanju Međunarodne noći šišmiša u brojnim zaštićenim područjima u Hrvatskoj. U sklopu priredbi koje se tom prigodom organiziraju, naši članovi drže predavanja o šišmišima, demonstriraju opremu i tehnike koje koriste u terenskim istraživanjima, a za najmlađe organiziramo i poučne kreativne radionice.

Noć šišmiša 2018.

Krajem kolovoza i početkom rujna tradicionalno se obilježava Međunarodna noć šišmiša u brojnim zaštićenim područjima u Hrvatskoj, u organizaciji javnih ustanova koje njima upravljaju.

Tragus već niz godina sudjeluje u takvim priredbama i organizira poučne radionice za najmlađe, ali i one malo starije, te predavanja o šišmišima i demonstracije terenskih istraživanja.

Ove godine sezonu Međunarodnih noći šišmiša počinjemo u petak 24. kolovoza u Baraćevim špiljama, gdje Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica, uz potporu Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera, organizira večernje posjete špiljama, ali i bogat popratni program. Tragus će održavati edukativne radionice za najmlađe, a moći ćete naučiti i kako izraditi i postaviti vlastitu kućicu za šišmiše.

Taj vikend (25. i 26. kolovoza) Noć šišmiša obilježava i Javna ustanova Park prirode Medvednica, kod Planinarskog doma Glavica, također uz organizirane posjete špilji Veternica. Tragus će još jednom najmlađe zabaviti kvizovima, igrama i radionicama da bi se svi s Medvednice vratili puni znanja o šišmišima.

U petak 31. kolovoza selimo se do Medulina gdje Noć šišmiša organizira Javna ustanova Kamenjak. Osim naših edukativnih radionica, ondje ćemo demonstrirati i metode istraživanja šišmiša bat detektorima i mrežama, kako bi se i posjetitelji nakratko mogli staviti u ulogu istraživača šišmiša.

Mreže i bat detektore demonstrirat ćemo već tradicionalno i 7. rujna u Krapini, uz predavanje o šišmišima u prostorijama Muzeja krapinskih neandertalaca, a sve u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije.

Sezonu zaključujemo u subotu 8. rujna na Brijunima. Na Noći šišmiša koju organizira Javna ustanova Nacionalni park Brijuni posjetitelji će također imati priliku uz članove Tragusa poslušati glasanje šišmiša uz pomoć bat detektora te vidjeti pokojeg šišmiša uživo, ako se koji uhvati u naše mreže. Sve to popratit ćemo predavanjem o životu šišmiša, njihovoj raznolikosti na Brijunima i važnoj ulozi koju imaju u prirodi.

Pridružite nam se na nekom od ovih događanja i ove godine i naučite nešto novo o našim malim letećim prijateljima.