Djeca sjede za stolovima na kojima su papiri, drvene bojice, škare i drugi pribor. Neka rješavaju kvizove, neka crtaju.
Kroz zabavne sadržaje, poput ovogodišnje edukativno-zabavne radionice kod planinarskog doma Glavica kod špilje Veternice na Medvednici, lako je djeci približiti svijet šišmiša.

Tragus sudjelovao na obilježavanju Međunarodne noći šišmiša 2018. u četiri županije

I ove godine Međunarodna noć šišmiša obilježena je prigodnim manifestacijama diljem Hrvatske. Tragus je bio uključen u organizaciju događanja na pet lokacija, a sve je počelo 24. kolovoza u Baraćevim špiljama u općini Rakovica. Ondje je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima organizirala vođene ture u špilje, kao i ture ultrazvučnim detektorima, dok smo se mi pobrinuli za edukativne radionice za najmlađe. Tako su djeca imala priliku naučiti nešto o šišmišima, a za pokazano znanje mogli su dobiti i prigodnu nagradu – tetovažu s likom šišmiša!

Već 25. kolovoza bili smo dio programa Noći šišmiša u Parku prirode Medvednica. Baš kao i u Baraćevim špiljama, i kod planinarskog doma Glavica na Medvednici posjetitelji su mogli testirati svoje znanje o šišmišima na našim zabavnim kvizovima, ali i naučiti ponešto novo. Cijeli dan bio je moguć i posjet obližnjoj špilji Veternici u kojoj posjetitelji nerijetko i sami sretnu šišmiše. Iako se program trebao nastaviti na istoj lokaciji i sljedećeg dana, zbog kiše je otkazan.

Sljedeći petak, 31. kolovoza, posjetitelje smo educirali i zabavljali na istarskom rtu Kamenjak, u sklopu događaja koji je organizirala Javna ustanova Kamenjak. Taj put smo demonstrirali i metode istraživanja šišmiša. Tako su naše članice Mirna i Zrinka posjetitelje povele u kratke ture s ultrazvučnim detektorima koji omogućuju slušanje glasanja šišmiša u stvarnom vremenu. Kako bi posjetitelji mogli vidjeti i način hvatanja šišmiša, podigli smo mreže pokraj obližnje lokve, no šišmiši su je tu večer spretno izbjegavali.

U prostorijama novog Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini, 7. rujna održali smo predavanje o šišmišima u sklopu obilježavanja Noći šišmiša koje je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. I ondje su, nakon predavanja, posjetitelji mogli s pomoću detektora poslušati glasanje šišmiša, promatrati let šišmiša iznad lokve, a kao iznenađenje za kraj večeri svjedočili su puštanju šišmiša koji su nakon oporavka u udruzi AWAP bili spremni za povratak u prirodu.

Na Brijunima, 10. rujna, Tragus je sudjelovao u već tradicionalnim Brijuniskim šišmišarijama koje organizira Javna ustanova Nacionalni park Brijuni. Brojne edukativne igre koje su posjetiteljima povodom događaja pripremili organizatori mi smo dopunili predavanjem o šišmišima, a djeci smo omogućili i tetoviranje našim poznatim tetovažama s likovima šišmiša. Naravno, u prekrasnoj prirodi Velog Brijuna, neizostavne su bile ture osluškivanja glasanja šišmiša s pomoću ultrazvučnih detektora, kao i postavljanje mreža za hvatanje šišmiša. Baš kad smo se bližili kraju kratkog predavanja o metodi hvatanja mrežama, u našu se mrežu zapleo jedan šišmiš. Okupljeni posjetitelji promatrali su ga sa zanimanjem i divljenjem dok se nije samostalno izvukao iz mreže i nastavio svojim putem uz obavezne pozdrave koji su se čuli s našeg detektora.