Žena drži ultrazvučni detektor u podignutoj ruci. Drugi ljudi su okupljeni uz nju i promatraju je.
Kako se koristi ultrazvučni detektor u istraživanju šišmiša? Na dosadašnjim obilježavanjima Noći šišmiša to smo često prikazivali zainteresiranim posjetiteljima. I ove godine planiramo isto kao dio prikaza terenskog istraživačkog rada.

Tragus obilježava Međunarodnu noć šišmiša 2019.

Kako je već običaj u Udruzi Tragus, i ove godine smo se odazvali pozivu na sudjelovanje na više događanja koja obilježavaju Međunarodnu noć šišmiša. Još jednom ćemo posjetiti više županija i, nadamo se, posjetitelje podučiti nekim činjenicama o šišmišima, ali se i dobro zabaviti.

Aktivnosti započinjemo u petak 30. kolovoza na Gornjem Kamenjaku, značajnom krajobrazu pored Premanture, gdje nas ugošćava Javna ustanova Kamenjak. Uz edukativne radionice za djecu, posjetiteljima ćemo pokazati i istraživačku opremu poput mreža za hvatanje šišmiša te ih povesti na turu s ultrazvučnim detektorom koji nam omogućuje da čujemo glasanje šišmiša.

Dva dana kasnije, u nedjelju 1. rujna kod Planinarskog doma Glavica na Medvednici gosti smo Javne ustanove Park prirode Medvednica, gdje ćemo u jutarnjim i popodnevnim satima uz igre i edukativne sadržaje najmlađima približiti svijet šišmiša.

U petak 6. rujna ponovo smo u Istri gdje u sklopu Brijunskih šišmišarija, koje na Velom Brijunu organizira Javna ustanova Nacionalni park Brijuni, još jednom uz naše zabavno-edukativne sadržaje održavamo i demonstracije istraživanja šišmiša kao i vođene ture s ultrazvučnim detektorima.

Zadnja večer kojoj prisustvujemo održava se u četvrtak 12. rujna u Varaždinu gdje prvi put dolazimo na Noć šišmiša. U organizaciji Javne ustanove „PRIRODA Varaždinske županije“, i varaždinskim mališanima i učenicima ponudit ćemo mnoštvo edukativnih sadržaja i zabavnih igara te predavanje o šišmišima primjereno i onim većima, a sve kako bismo još malo proširili znanje o šišmišima, njihovoj ulozi u ekosustavu i važnosti zaštite.

Nadamo se da se vidimo na jednom od događanja!