Djeca i odrasli sjede za stolovima, crtaju i slažu figure od papira.
Međunarodne noći šišmiša organiziraju se kako bi se ljude bolje upoznalo sa šišmišima i njihovom ulogom u prirodi. Odraslima su obično zanimljivija predavanja, dok djecu više privlače edukativne igre i kreativne radionice. Tako je bilo i ove godine na Kamenjaku.

Međunarodna noć šišmiša 2020. obilježena unatoč pandemiji

Dragi ljubitelji šišmiša, iako s vremenskim pomakom, donosimo vam priču o obilježavanju Međunarodne noći šišmiša u pandemijskoj 2020. godini. Naime, nekoliko javnih ustanova za zaštitu prirode uložilo je dodatni napor da uz provedbu epidemioloških mjera obilježe ovu tradicionalnu noć posvećenu našim najdražim letačima. Članovi Tragusa sudjelovali su na tri takva obilježavanja!

Na Kamenjaku (Istra), na prostranoj livadi usred borove šume, baš prekoputa plaže Šćuza, Javna ustanova Kamenjak dočekala nas je s dezinfekcijskim sredstvom i maskama… kao i ostale Puležane, Medulince i njihove goste. Dok je još sunce pržilo, za klince smo u porazbacanim sjenama borova održali radionicu na kojoj su učili o šišmišima kroz igru, rad i umjetnost. Osim na našim radionicama, klinci, njihovi roditelji i ostali znatiželjnici imali su priliku bolje upoznati šišmiški svijet kroz predavanja koja je Ustanova pripremila. U sumrak, kada su se šišmiši aktivirali, posjetitelje smo podijelili u nekoliko raspršenih grupa (epidemiološke mjere) te ih poveli na laganu šetnju uz rubove livade kako bismo im pokazali noćne letače i preveli im njihove ćakule. Da bismo u tome uspjeli, naoružali smo se ultrazvučnim detektorom i termalnom kamerom. Izgleda da šišmiši nisu baš slavili svoju noć, jer uspjeli smo vidjeti i čuti samo sololetače. Tko zna zašto. Možda je tulum bio planiran za kasnije, kad se ptice povuku na spavanje, ili su možda i šišmiši pod mjerama distanciranja… Kako god, posjetitelji su bili oduševljeni i sololetačima, a bogme i pretpremijerom predstave „Šišmiš“, koja je zatvorila Noć šišmiša 2020. na Kamenjaku u velikom stilu. „Šišmiš“ je predstava za djecu (ali i ostale) koju je osmislila i pripremila Petra Blašković uz našu stručnu pomoć. Prema reakcijama publike, čini se da će predstava biti hit!

Naš pohod po šišmiškim svečanostima nastavili smo već sutradan, 29. kolovoza, u Pećinskom parku Grabovača. U samom srcu Like, u pravom šišmiškom staništu, ekipa Javne ustanove uz našu pomoć dočarala je svijet šišmiša malima i velikima kroz zanimljiva predavanja, igre i kvizove. Poseban doživljaj bila je šetnja kroz čarobnu špilju Samograd. U malim grupama i uz „tip, tip, tip – tap, tap“ zvukove našeg ultrazvučnog detektora mora da smo izgledali kao ššššpijuni na zadatku (ili možda samo kao neki čudaci?!?). Strani volonteri koji su u Grabovači kraj radnog ljeta proslavili na Noći šišmiša zahvalili su što smo predavanja održali i na engleskom. Kažu, priče o ličkim šišmišima prenijet će u razne zemlje svijeta iz kojih dolaze. I šišmišoljupci iz okolice Perušića bili su zadovoljni. Iako im je Pećinski park blizu i rado tu i tamo zavire u podzemlje, rekli su kako je u Noći šišmiša cijeli park, a posebno špilja Smograd odisala posebnom ššššatmosferom.

Sljedeći vikend, 5. rujna, na povoljnim epidemiološkim valovima, ali i dalje uz veliki oprez, zaputili smo se na Brijune. Ondje se već godinama održavaju Brijunske šišmišarije. To bude prava cjelodnevna ššššavantura. Na svakoj livadi, puteljku i u svakom šumarku neko š-događanje, a kad te put nanese u tunel… nema ti druge nego orijentirati se baš onako kako to rade šišmiši! Možda zvuči nemoguće, ali ekipa iz Parka pronašla je način i za to. Uza sve te uzbudljive igre, performanse i priče, na naše predavanje došetalo je svega nekoliko ljudi. Hmm, bilo ih je malo – al’ bili su pravi! Došli su upravo voditelji i edukatori koji tijekom cijele godine vode ture na Brijunima. Naša znanja i nova saznanja iskoristit će za regrutaciju novih šišmišoljubaca. Kao i na Kamenjaku, s noći je došao i „Šišmiš“. Brijunska premijera već spomenute predstave održana je na velikoj pozornici ljetnog (Titova) kina. Došli su svi! Svi!!! Zamislite, više od 100 ljudi bilo je ondje! Srećom je Tito na Brijunima zamislio tako grandiozno i prostrano otvoreno kino, jer da je manje, uz ove COVID-19 mjere neki bi propustili predstavu. I ovdje, predstava je nagrađena ogromnim pljeskom i zadovoljstvom posjetitelja, pa se nadamo da će „Šišmiš“ ili neka nova dopunjena izvedba igrati i na budućim događajima ovakvog tipa.

Držimo fige da se u ljeto 2021. više nećemo boriti s pandemijom i da će se Međunarodna noć šišmiša ponovo obilježavati diljem Hrvatske, približavajući ovu tajanstvenu skupinu životinja široj publici, pogotovo mladima.