Pčela, šišmiš i leptir lete oko cvijeta.

Obilježavamo Svjetski dan pčela

Svjetski dan pčela (World Bee Day), koji obilježavamo 20. svibnja, prilika je za podizanje svijesti o tome koliko su nam važni – a istovremeno i koliko ugroženi – prirodni oprašivači poput pčela i bumbara, leptira te drugih insekata, te koliko je bitno da se uključimo u njihovu zaštitu. Ova malena stvorenja zaslužna su za oprašivanje velikog broja biljaka, kako samoniklih tako i onih koje se uzgajaju na industrijskoj razini za prehranu ljudi. Unatoč njihovoj važnosti za cijeli ekosustav, kroz protekla desetljeća ozbiljno smo ugrozili opstanak tih malih oprašivača upotrebljavajući za njih štetne preparate u uzgoju biljaka te pretvarajući njihova prirodna staništa puna raznolikosti, poput livada, u velike poljoprivredne površine monokultura s jedva imalo bioraznolikosti.

U prirodne oprašivače ubrajamo i mnoge vrste šišmiša u tropskim i pustinjskim klimatskim područjima. Oni se hrane nektarom te dijelovima cvjetova i plodova, ali i kukcima koje pronađu u cvjetovima. Kad je riječ o oprašivanju, o šišmišima ovisi oko 530 vrsta biljaka, a među njima su mango, banane, eukaliptus, ali i vrsta agave od koje se proizvodi tekila, koju oprašuju isključivo šišmiši. Prednost šišmiša kao oprašivača u tome je da prevaljuju puno veće udaljenosti nego kukci oprašivači, a na svom krznu mogu prenijeti znatno veće količine peluda. Cvjetovi koje oprašuju šišmiši obično su rascvjetani noću, velikih dimenzija, svijetle ili bijele boje, vrlo izraženog fermentirajućeg voćnog mirisa te obilnog i rijetkog nektara.

U edukacijske aktivnosti vezane za Svjetski dan pčela do sada se uključilo 27 institucija iz 11 europskih zemalja, nudeći savjete kako pridonijeti zaštiti tih malih oprašivača. Od pomoći mogu biti već i male, jednostavne stvari poput sadnje raznolikog cvijeća u našim vrtovima i na balkonima, što je jedan od savjeta koje nudi ljubljanski zoološki vrt, nama najbliža institucija uključena u događanje.

Događaji vezani uz Dan pčela (#WorldBeeDay) dio su veće kampanje pod nazivom #EUPollinators.