Cvijetni vrt s mladim stablima ispred rijeke i građevina u pozadini.
Pogled prema olimpijskom stadionu u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu. (By The Department for Culture, Media and Sport (2012 Gardens) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons)

Pametna tehnologija za istraživanje šišmiša

Skupina znanstvenika iz Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula je projekt pod nazivom Nature – Smart Cities. Radi se o razvoju sustava za praćenje aktivnosti šišmiša u stvarnom vremenu. Sustav je postavljen u Olimpijskom parku kraljice Elizabete (Queen Elizabeth Olympic Park) u Londonu.

Riječ je o sustavu od 15 uređaja sa senzorima koji snimaju kratke audiozapise u rasponu frekvencija koje šišmiši koriste za eholokaciju. Zatim posebni algoritmi u tim uređajima otkrivaju ima li među snimljenim zapisima uzoraka karakterističnih za glasanje šišmiša te, ako takve uzorke prepoznaju, prema njima odrede vrstu šišmiša. Rezultat se dalje bežično šalje u sustav za mrežnu pohranu podataka te se u stvarnom vremenu može prikazati na karti.

Rad sustava može se uživo pratiti svake večeri na stranici Bats London, a dosad je identificirano 10 vrsta šišmiša.

Iako je cilj projekta istražiti faunu šišmiša u tom londonskom parku, postavljanje sustava u gradu samo je testna faza. Znanstvenici se nadaju da će u budućnosti na ovaj način istraživati šišmiše i u prirodi. Također, senzore je moguće prilagoditi da analiziraju i drugačije tipove glasanja te bi se u budućnosti mogli koristiti i za istraživanje ptica ili drugih skupina životinja.

Sustav nije zamišljen za komercijalnu proizvodnju, nego će Nature – Smart Cities, nakon testiranja, javno objaviti upute kako sastaviti uređaje i programirati sustav te ga na taj način učiniti dostupnim svim zainteresiranim istraživačima diljem svijeta. Algoritmi koji se koriste za prepoznavanje vrsta još se svakodnevno dorađuju te autori upozoravaju da dosad prikupljene podatke ipak treba uzeti sa zrnom soli.