speleolog priprema dijete za isprobavanje spuštanja po užetu; ostali okupljeni posjetitelji promatraju njihovu aktivnost
Volonteri su bili uključeni u razne aktivnosti kojima se obilježavala Noć šišmiša na Brijunima krajem ljeta 2015., pa su tako dio vještina potrebnih u istraživanju špiljskih staništa šišmiša demonstrirali članovi lokalnog speleološkog društva.

Volontiranje na brijunskim „Šišmišarijama“

Brojni upiti za volontiranje u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode unatrag nekoliko godina pokazali su koliko su mnogima privlačni poslovi vezani uz rad u prirodi. Također je očito da je zanimanje za prirodu kod mladih veliko te da imaju razvijenu svijest o važnosti njezina očuvanja. Da bi se mladima – od „običnih“ zaljubljenika u prirodu do budućih stručnjaka – omogućilo sustavno uključivanje u aktivnosti koje nadležne ustanove provode u područjima pod njihovom zaštitom, pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode osmišljeni su i početkom prosinca 2015. službeno predstavljeni programi volontiranja u jedanaest hrvatskih parkova prirode te osam nacionalnih parkova. Svi su programi osmišljeni tako da pridonose zaštiti prirode i dio su projekta integracije u EU Natura 2000. Većina ih je na rasporedu tijekom proljeća i ljeta, u razdobljima kada se u parkovima najintenzivnije radi na očuvanju prirode, istraživanju, radu s posjetiteljima i slično.

Jedan od pokrenutih programa volontiranja je Asistent-edukator na brijunskim „Šišmišarijama“, na obilježavanju Međunarodne noći šišmiša u Nacionalnom parku Brijuni. U toj manifestaciji tradicionalno sudjeluje i Tragus, kroz edukaciju posjetitelja i prikaz istraživanja šišmiša, koje u Parku provodimo od 2010. i u sklopu kojeg smo na brijunskom otočju dosad utvrdili čak 14 vrsta šišmiša.

Što radi asistent-edukator na brijunskim „Šišmišarijama“? Prijavite se za volontiranje, pridružite nam se početkom rujna 2016. na sedmoj Noći šišmiša na Brijunima i doznajte iz prve ruke.