Mali potkovnjak (Rhinolophus hipposideros)
Mali potkovnjak (Rhinolophus hipposideros) ima dugo, paperjasto krzno žuto-smeđe boje na leđima. Na trbuhu je ono blijedo sivo. (fotografija © Stipe Renje, Tragus)

Mali potkovnjak Rhinolophus hipposideros

Ovo je najmanja europska vrsta potkovnjaka (Rhinolophidae). Na leđnoj strani dugo, paperjasto krzno je žuto-smeđe boje, a s trbušne strane je blijedo sivo. Krila su kratka te široka i zaobljena. Mogu živjeti dosta dugo, najstariji poznati primjerak imao je 21 godinu. Ipak, prosječna starost u porodiljnim kolonijam je tek oko 4-5 godina.

Mali potkovnjak je i najrasprostranjenija vrsta potkovnjaka u Europi pa ga se može naći i daleko na sjeveru u Engleskoj, Walesu i Irskoj. U Hrvatskoj je rasprostranjen po cijelom teritoriju na područjima gdje mu klimatski uvjeti odgovaraju.

Sklonište traži u špiljama, ali i u zgradama kao što su crkve, dvorci i sl. te pod mostovima, u tunelima i drugim sličnim objektima. Porodiljne kolonije okupljaju do 200 jedinki, uglavnom samo ženke. Te ženke vise odvojeno, ali krajem trudnoće se skupljaju u guste grupe. U zimskim skloništima jedinke se također odvajaju i razmak među njima je i do 30 cm.

I mužjaci i ženke spolnu zrelost dostižu u drugoj godini. Mladi se rađaju između sredine lipnja i sredine srpnja. S četiri tjedna mogu samostalno letjeti, a sa šest tjedana prestaju sisati i postaju sasvim samostalni.

Love isključivo u letu. Agilni su letači i nerijetko love blizu vegetacije i među gustim lišćem. Hrane se malim dvokrilcima kao što su komari te malim opnokilcima, zaltookama i malim noćnim leptirima.

Izrazito sedentarna vrsta koja se od skloništa ne udaljava više od 20 km. Kad zajendo love, prate linearne strukture, a pojedine jedinke će preletjeti i otvorena staništa poput polja i livada. Poznato je i da lete čak do 1,5 km iznad vode.