Mali potkovnjak (Rhinolophus hipposideros)
Mali potkovnjak (Rhinolophus hipposideros) ima dugo, paperjasto krzno žutosmeđe boje na leđima. Na trbuhu je ono blijedosivo. (fotografija © Stipe Renje, Tragus)

Mali potkovnjak Rhinolophus hipposideros

Mali potkovnjak (Rhinolophus hipposideros) je najmanja europska vrsta potkovnjaka, skupine šišmiša s karakterističnim potkovastim oblikom nosa. Na leđnoj strani ima dugo, paperjasto krzno žutosmeđe boje, a s trbušne strane blijedosivo. Krila su kratka te široka i zaobljena. Može živjeti dosta dugo. Najstariji poznati primjerak imao je 21 godinu. Ipak, prosječna starost u porodiljnim kolonijama je tek oko 4 – 5 godina.

Mali potkovnjak je i najrasprostranjenija vrsta potkovnjaka u Europi pa ga se može naći i daleko na sjeveru u Engleskoj, Walesu i Irskoj. U Hrvatskoj je rasprostranjen po cijelom teritoriju na područjima gdje mu klimatski i okolišni uvjeti odgovaraju, a to uključuje sva šumska staništa, ako je u blizini moguće naći vodu.

Sklonište nalazi u špiljama, ali i u zgradama kao što su crkve, dvorci i sl. te na mostovima, u tunelima i drugim sličnim objektima. Porodiljne kolonije okupljaju do 200 jedinki, uglavnom samo ženke. Te ženke vise odvojeno, ali krajem trudnoće se skupljaju u guste grupe. U zimskim skloništima jedinke se također odvajaju i razmak među njima je i do 30 cm.

I mužjaci i ženke spolnu zrelost dostižu u drugoj godini života. Mladi se kote između sredine lipnja i sredine srpnja. S četiri tjedna mogu samostalno letjeti, a sa šest tjedana prestaju sisati i postaju sasvim samostalni.

Mali potkovnjak lovi isključivo u letu. Agilan je letač i nerijetko lovi blizu vegetacije i među gustim lišćem. Hrani se malim dvokrilcima kao što su komari te malim opnokrilcima, zlatookama i malim noćnim leptirima.

Izrazito je sedentarna vrsta koja se od skloništa ne udaljava više od 8 km. Kad zajedno love, prate linearne strukture poput šumskih puteva, vodotoka ili prometnica, a pojedine jedinke će preletjeti i otvorena staništa poput polja i livada. Poznato je da lete čak do 1,5 km daleko iznad otvorene vode.