Mali šumski šišmiš (Pipistrellus nathusii)
Mali šumski šišmiš (Pipistrellus nathusii) mala je vrsta šišmiša, uglavnom jednolične boje krzna, crvenkasto-smeđe na leđima i žuto-smeđe na prsima. (fotografija © Mirna Mazija, Tragus)

Mali šumski šišmiš Pipistrellus nathusii

Mali šišmiš, uglavnom jednolične boje krzna koje je crvenkasto-smeđe na leđima i nešto svjetlije žuto-smeđe na prsima. Repna membrana je također pokrivena krznom, otprilike do pola. Krila su relativno duga. Za razlikovanje od drugih vrsta roda Pipistrellus gleda se dužina petog prsta koji je redovito duži od 43 mm. Iako može živjeti do 14 godina, uglavnom je prosječna starost ispod tri godine.

Rasprostranjen je u velikom dijelu Europe uključujući i područje Hrvatske. Odgovaraju mu brojna šumska staništa poput miješanih listopadnih šuma, vlažnih nizinskih šuma, obalnih šuma te šuma crnogorice i parkova. Često obitava blizu vodenih površina.

Skloništa su najčešće pukotine u kori drveća, ali može zauzeti i druge odgovarajuće pukotine na zgradama, stijenama ili mostovima. Zimi najčešće u rupama u stablu i naslagama drva. Porodiljne kolonije variraju veličinom od 20 do 200 jedinki, a nastaju početkom svibnja. Ženke uglavnom kote dva mlada, rjeđe i tri, krajem svibnja i početkom lipnja. Parenje se odvija u blizini porodiljnih kolonija, u kolovozu i rujnu.

Lovi u brzom letu prateći linearne strukture poput šumskih puteva, protupožarnih usjeka i ruba šuma. Ponekad lovi i oko uličnih svjetiljki. Plijen su isključivo leteći kukci, naročito vodeni dvokrilci.

U jesen migriraju najviše u pravcu jugozapada prateći obale i rijeke, a mogu preletjeti i planinske lance poput Alpa i Pirineja. U jednu noć mogu prijeći 30 — 50 km.