Sredozemni slobodnorepac Tadaria teniotis

Spada u porodicu Molossidae ili slobodnorepci i jedina je vrsta iz te porodice koja se pojavljuje u Europi.

Sredozemni slobodnorepac je veliki šišmiš s jako dugim krilima i velikim ušima. Najbrži je letač među europskim šišmišima i postiže brzinu do 65 km/h. Ima kratku dlaku, a bojom može varirati od od sivo-crne do sivo-smeđe ili srebrnekasto-sive. Velike oči omogućuju mu da se u sumrak i zoru lako orjentira i bez eholokacije. Kao što mu ime i kaže, ima rep koji se nastavlja iza repne membrane. Rep na vrhu ima čekinje koje služe kao osjetilo opipa pri uvlačenju u pukotine. Može dođivjeti oko 13 godina starosti.

Rasprostranjen je diljem sredozemlja, a u Hrvatskoj obitava u uskom priobalnom pojasu. Može ga se naći na različitim nadmorskim visinama, od morske razine do viskoh planina iznad 2000 metara, a preferira planinska staništa ili krševite obale gdje može naći više pukotina pogodnih za sklonište. Često lovi iznad šuma i plantaža, ali i iznad gradova te vodenih površina.

Skloništa traži u pukotinama u stijeni, u nepristupačnim klisurama i jarugama. Odgovarajuće pukotine ponekad nalazi i u špiljama s visokim svodom ili na mostovima i fasadama vosokih zgrada.

Porodiljne kolonije uglavnom okupljaju između 5 i 50 jedinki, ali mogu narasti i do 400 jedinki. Ženke su spolno zrele nakon jedne godine, a u jednoj trudnoći mogu okotiti samo jedno mlado koje sisa 6 ili 7 tjedana. Rađaju uglavnom na kraju lipnja i početku srpnja, ali mladi se mogu okotiti i do kraja kolovoza. Parenje kod ove vrste se odvija u jesen i u travnju, a nejasno je još postoji li odgođena oplodnja ili je posrijedi odgođena implantacija ploda.

Ova vrsta ne migrira i ostaje vjerna postojećim skloništima, a napušta sklonište u potrazi za hranom u kasni sumrak. Zbog snažnih krila i velike brzine koju postiže lako prijeđe i do 30 km, a ponekad se udaljava i na 100 od skloništa te lovi na na visinama do 300 m. Prehrana se velikim dijelom sastoji od velikih noćnih leptira, a ovisno o sezoni love i dvokrilce, kornjaše, opnokrilce i zlatooke (Chrysopidae).