Pet šišmiša leži na zaštitnoj rukavici.
Ovih pet jedinki ranog večernjaka tek su neznatan broj šišmiša koji su iz nepoznatih razloga zalutali na jednu zagrebačku lođu.

Spašavanje šišmiša u zagrebačkom Sigetu

Kako postupiti sa šišmišima koji zalutaju u ljudske nastambe? Prošli tjedan, kada su na lođi uočili veći broj šišmiša, to su se pitali i vlasnici stana u zagrebačkom naselju Siget te su se za savjet obratili Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Nakon njihova poziva sastavljen je tim predstavnika Tragusa, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu i skloništa za nezbrinute životinje Dumovec sa zadatkom da se šišmiši uhvate i puste na području park-šume Maksimir.

Dolaskom na lokaciju utvrđeno je da se radi o većem broju jedinki vrste rani večernjak (Nyctalus noctula) koje su iz nepoznatih razloga završile na lođi stana te nisu mogle ponovo poletjeti. Šišmiši su bili pothlađeni te se nisu opirali ni pokušavali pobjeći dok je trajalo skupljanje.

Stavljeni su u kartonsku kutiju i vozilom skloništa Dumovec odvezeni u park Maksimir. Ondje su, uz podršku djelatnice Javne ustanove Maksimir, prebrojeni i pušteni opet u prirodu. Tijekom transporta šišmiši su se dovoljno zagrijali pa su u Maksimiru već mogli bez teškoća samostalno poletjeti.

Izbrojeno je čak 146 jedinki – 108 ženki i 38 mužjaka. Dvije ženke imale su manje ozljede te su odnesene u Zoološki vrt Zagreb gdje su pregledane i, budući da nisu utvrđene ozbiljne ozljede, puštene.

Vlasnici stana poslije su potvrdili da im se šišmiši više nisu vraćali na lođu pa se nadamo da su našli odgovarajuće sklonište u kojem će provesti zimu.